Pokud patříte mezi milovníky kvalitního vína, pak určitě víte, že k vínu neodmyslitelně patří i dobré jídlo. Kvalitní bílé víno nebo kvalitní červené víno dá vyniknout chuti a vůni jídla a obráceně.
Jezte a pijte, co vám chutná
Pokud si myslíte, že párování jídla a vína je složité a nechce se vám to řešit, řiďte se prosím pravidlem, jako to dělali lidé dávno v minulosti. Sami si vyzkoušejte, jaká kombinace jídla a kvalitního vína – kvalitního červeného vína a kvalitního bílého vína – vám chutná. Chuť je zde totiž tím nejzákladnějším pravidlem. A prostor pro zkoušení a fantazii pro kombinování jídla a kvalitního vína je prakticky nekonečný. Několik pravidel se však dodržovat vyplatí. Která to jsou?
Pravidla kombinace jídla a vína
- Jemné jídlo si žádá jemné kvalitní víno.
- Pikantní, výraznější jídlo si žádá plnější kvalitní víno s výraznějším aroma.
- Víno by mělo ladit i vizuálně – k bílému masu kvalitní bílé víno, k červenému masu kvalitní červené víno, k bílému i červenému masu kvalitní růžové víno.
- Ke sladkému jídlu patří sladké kvalitní víno, avšak svěží, aby sladkost poněkud tlumilo.
- Někteří fajnšmekři nedají dopustit na kombinaci slaného jídla a sladkého kvalitního víno.
- Na druhé straně nejde dohromady víno s vyšším obsahem kyselin s jídlem nakyslé chuti.
- Suché kvalitní víno s vyšším obsahem kyselin však perfektně odlehčí tučné jídlo.
Stačí ochutnat a rozhodnout se
Vědět, k čemu zvolit červené víno, k čemu víno bílé, je sice skvělé, ale nestačí to. Je třeba také vědět, po jakém kvalitním bílém vínu nebo kvalitním červeném vínu sáhnout. To lehce zjistíte na degustaci vína. Například na degustaci vína v Praze. Můžete si ale také pořídit degustační sadu vín na alifea.cz, ochutnat konkrétní kvalitní vína doma a zjistit, kterým dáte do budoucna přednost.
Nejnovější komentáře